Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçesi Hakkında

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçesi

TARİHÇESİ

İlçemiz, tarihi süreç içerisinde ; M.Ö. 2000-1200 yılları arasında Hitit,(M.Ö. 720-612) Asur ve Urartular , (M.Ö. 612-333) Pers ve Hellenizm M.Ö.192 -M.S.395 yılları arasında Büyük Roma İmparatorluğu hakimiyeti altında kaldıktan sonra 1086 yılında Emir Buldacı tarafından fethedilerek Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlandı.

    Yine sırasıyla 1136'da Danişmend, 1172'de Musul Atabegi Nurettin Zengileri hâkimiyetine giren bölge 1259 yılında Kilikya Ermenilerinin eline geçti ve nihayetinde 1337 Dulkadiroğulları Beyliği oluncaya kadar Memlukluların Halep Valiliği'ne bağlı kaldı.

   Beyliğin kurucusu Zeyneddin Karaca Bey'dir. Dulkadiroğulları Beyliği, Osmanlıların Anadolu'da kendilerine kattıkları son beyliktir. Kırşehir-Bozok-Kayseri-Pınarbaşı, Elbistan, Harput-Maraş-Kadirli-Antep gibi geniş bir alanda hâkimiyet sürmüştür. 1515 'te Osmanlı hakimiyetine giren bölge Cumhuriyet dönemine kadar valiler aracılığı ile yönetildi.

   1.Dünya Savaşında düşman işgaline uğrayan bölge Kuva-i Milli kuvvetlerinin ve halkın üstün gayretleri sonucu işgalden kurtarılmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi 5 Nisan 1925'te Maraş şehrini bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile 7 Şubat l973 tarihinde de " Kahramanlık " payesiyle ödüllendirmiştir.

   6360 sayılı kanunun 14 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanunun 06/12/2012 tarih ve 28489 sayılı ile Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte DULKADİROĞLU ilçesi kurulmuş ve idari yapıdaki yerini almıştır.

COĞRAFYASI

İlçemize bağlı mahallelerin toplam sayısı 101 dir. Yüzölçümü olarak 1.313.58 km² yüzölçümüne sahiptir. İlçemizin güneyinde Türkoğlu, güneydoğusunda Pazarcık, doğusunda Çağlayancerit ve kuzeyinde Ekinözü ile Nurhak ilçeleri ile sınırdır.

37-38 kuzey paralelleri ile 36-37 doğu meridyenleri arasında yer alır. İlçemiz deniz seviyesinden 568 m. yükseklikte olup, kuzey kesimleri dağlıktır. Yeryüzü şekilleri genellikle Güneydoğu Torosların uzantıları olan dağlarla bunlar arasında kalan çöküntü alanlarından oluşmaktadır. İlçenin kuzeydoğusundaki bu dağ kütlesi, 2.815 m' ye dek yükselir. Engizek Dağı, Göksu Vadisi'yle kuzeyindeki Nurhak Dağları'ndan; çukur bir alanla da güneyindeki Ahır Dağı'ndan ayrılır. Doğu - batı doğrultusunda uzanan bu dağ da Güneydoğu Toroslar'ın bir uzantısıdır. Engizek Dağı'nın yapısında permo-karbonifer şistleri ve yeşil kayaçlar egemendir. Engizek dağı büyük ölçüde doğal bitki örtüsünden yoksundur. İl genelinde diğer başlıca dağlar şöyledir; Binboğa Dağları (2.942 m), Delihöbek Dağı (2.338 m) ve Ahır Dağı'dır (2.301 m).İlçe merkezinin 23 km kuzeydoğusunda, Erkenez çayı üzerinde inşa edilmekte olan Ayvalı barajı ile, Kahramanmaraş'a içme, kullanma ve endüstri suyu olarak yılda 52 hm³ su verilmesi planlanmaktadır.

Pazarcık Küçüknacar köyü mevkiinden doğan Erkenez Suyu maraşaltı Ovası'nı suladıktan sonra Aksu Irmağı'na kavuşur.

Bertiz-Ağabeyli mevkiinden doğan Ağabeyli Çayı Ağabeyli ve Himmetli yakınlarından geçerek batıya doğru akar. Ahırdağı'nın kuzeyinde Menzelet Baraj gölüne dökülür.

Beşenli Köyü mevkiinden doğan Kısık Deresi Pazarcık Sakarya Köyü yakınlarından geçerek Aksu Irmağı'na kavuşur.

İKLİMİ

İlçemiz üç ayrı coğrafi bölgenin (Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ) birbirine en çok yaklaştığı alanda yer alır. Coğrafi konumu ve diğer faktörlerinde etkisi ile üç farklı iklim tipi arasında bozulmuş Akdeniz İklimine daha yakın bir iklim özelliği gösterir. Kuzeye doğru gidildikçe yükseltiye bağlı olarak tamamen karasal iklim özellikleri görülür.

İlçe merkezinin yıllık ortalama sıcaklık değeri 16.8 °C aylık minimum sıcaklık ortalamalarının en düşük olduğu ay OCAK ve minimum ortalama sıcaklık değerleri 12 °C dir. Aylık minimum sıcaklık ortalamalarının en yüksek olduğu ay AĞUSTOS ve minimum ortalama sıcaklık değerleri 35.9°C dir. Yıllık ortalama sıcaklıklar güneyden-kuzeye, batıdan doğuya doğru yükseltiye bağlı olarak karasallığın da etkisiyle bariz bir şekilde azalma göstermektedir.

BİTKİ ÖRTÜSÜ

İlçemiz  Akdeniz ile İran Turan Fito Coğrafya Bölgelerinin geçiş kuşağında bulunur. İlçemizde yükseltiye bağlı olarak bitki örtüsü de değişmektedir. Çalı Formasyonu, Orman Formasyonu ve Alpin Formasyonu olarak üç çeşit bitki formasyonu görülmektedir.



Kaynak: http://www.dulkadiroglu.gov.tr/tarihce, http://www.dulkadiroglu.gov.tr/cografya
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi